Indimellem tænker jeg – måske er det godt nok, at det er mig, der er syg – at jeg ikke er den pårørende. Jeg tror faktisk, at jeg er bedre til at være syg end være pårørende.
Det må være så svært at stå ved siden af en nær slægtning, der har det rigtig skidt. Hvordan kan man hjælpe bedst muligt – og samtidig selv holde næsen oven vande?
I Patient-pårørenderådet har vi det seneste års tid haft fokus på de pårørende. Hvordan kan vi i rådet hjælpe patienter, pårørende og sundhedspersonalet bedst muligt?
Det har udløst mange snakke med uenigheder undervejs. Og en voksende erkendelse af, at det er et komplekst område. Vi har fået kogt det ned til foreløbig 2 hovedområder.
Vi håber og ønsker, at de pårørende kan tilbydes en samtale på sygehuset, som kun omhandler den pårørende og hans/hendes situation. Som udgangspunkt for samtalen har vi fundet et skema med 15 spørgsmål, som faktisk allerede bruges i dag på Palliativ afdeling - altså ved alvorlig sygdom. Dette skema og efterfølgende møde vil vi gerne have indført på hele sygehuset. Det handler jo ikke om kræft – men om at være pårørende.
Det andet hovedområde er en drejebog med praktiske oplysninger. Vi synes, vi får udleveret og skal kigge i så mange brochurer. Og vi har fået øje på en rigtig fin Pårørende-brochure med mange oplysninger om gangen på sygehuset. Vi har så i rådet lavet en ”tillægsside/drejebog” med en samlet oversigt over praktiske oplysninger efter hjemkomst. Bl.a. med plads til vigtige telefonnumre og et afsnit med ”Ved du, at ……..” bl.a. med vejledning i at lade pårørende få adgang til sundhed.dk og E-Boks.
Vi arbejder ufortrødent videre 😊
Rigtig god solskinsdag 🍁🌞